Nakon sjajne kino-turneje diljem cijele Hrvatske, uz toplu recepciju publike i kritičara, Riffs of Revolution (Rifovi revolucije), film varaždinskog redatelja Jurice Hižaka osvojio je i svoju prvu međunarodnu nagradu. Naime, na šestom izdanju talijanskog FilMuzik festivala specijaliziranog za glazbene filmove, „Rifovi revolucije“, film nastao u koprodukciji Rebl filma i udruge Trash osvojio je nagradu za najbolji dugometražni glazbeni film.

Filmuzik festival se održava na samom jugu Italije u gradu Gioiosa Ionica, a bira najbolja djela u četiri kategorije: najbolji videospot (FilMuzik Videoclip), najbolji dokumentarac (Filmuzik Doc), najbolji kratkometražni (Filmuzik Short) te najbolji dugometražni (FilMuzik). U konkurenciji 78 filmova iz dvadesetak zemalja za najbolji dugometražni film izabran je upravo hrvatski film „Riffs of Revolution“, a predsjednik žirija Antonio Falcone ovu odluku obrazložio je sljedećim riječima: „U svom dugometražnom prvijencu, Hižak je s filmom Riffs of Revolution namjerno stvorio vizualno trash djelo, ističući ograničenost proračuna koji je imao na raspolaganju. Na pozadini distopijske budućnosti, Hižak stvara grubu, a`li ipak učinkovitu satiru o tome kako subverzivnost rock glazbe u svojoj pravoj buntovnosti može biti suzbijena kad je podvrgnuta komercijalnoj diskografiji. Kvalitetna glazbena podloga filma kompenzira nedostatke u duljini i povremenom glumačkom pretjerivanju.”

Projekciji filma i uručenju nagrade, nazočili su redatelj Jurica Hižak i izvršna producentica filma Nataša Kubiček, glavna glumica Aranka Oreški te još nekoliko članova filmske ekipe. Uzbudljivo, ali i naporno putovanje filmske ekipe sufinancirali su Zaklada Kultura Nova, Varaždinska županija, Grad Varaždin i Marlex kojima se na završnoj ceremoniji Hižak zahvalio naglasivši kako se veseli novom valu žanrovskog filma u Europi i Hrvatskoj.

Skip to content